woensdag 18 mei 2016

ZATERDAG 18 MEI 1940

03.00 uur
De manschappen van het 35Li brengen nog een deel van de nacht door in openlucht, op een spoorwegberm vlakbij het station van Dendermonde. Om 03.00 uur komt hun trein dan eindelijk aan en kunnen het 35Li en 36Li vertrekken richting West-Vlaanderen. Het is de bedoeling dat het 35Li nieuwe kantonnementen zal bezetten in Beerst, even ten Noorden van Diksmuide. De komende drie dagen zullen de manschappen er kunnen uitrusten, terwijl de divisiestaf verder zal zoeken naar bevoorrading en nieuwe wapens om de aan het Albertkanaal achtergelaten uitrusting te vervangen.

De troep reist in goederenwagons en voor de officieren is er een 2de klasse wagon aangehaakt. De tocht zal heel wat geduld vragen. Door de chaos op het spoorwegnetwerk komen de treinen bijzonder moeizaam vooruit en moeten ze op sommige plaatsen uren wachten. Niet zo veraf wordt het station van Lokeren gebombardeerd.

06.00 uur
In de vroege uren van 18 mei raakt de Belgische achterhoede op verschillende plaatsen verwikkeld in zware gevechten met Duitse troepen. Ze lijden ze zware verliezen. Vooral in en rond Antwerpen zijn die gevechten hevig.



12.00 uur
Het Groot Hoofdkwartier verlaat na amper een dag Sint-Denijs-Westrem en vindt nu een onderkomen in het kasteel van de familie Kervyn de Lettenhove in Sint-Andries. Leopold III zal overnachten in een kasteel in Loppem.

De regering stuurt de Koning een brief waarin ze bij monde van Eerste Minister Pierlot vraagt dat het Belgische leger zich aan het lot van de geallieerden zou blijven verbinden en de Koning te alle prijze een gevangenname van onze troepen in Vlaanderen zou vermijden. Na een lange discussie besluit de legertop dat er momenteel geen sprake kan zijn om voor een andere strategie te kiezen dan de verdediging van de lijn Terneuzen-Gent-Oudenaarde. Ons veldleger is immers in volle beweging en aanpassingen op het terrein zijn pas mogelijk zodra alle eenheden hun nieuwe locatie hebben bereikt, morgen dus. Daarnaast wil de legertop aan de Bovenschelde een ononderbroken frontlijn behouden, samen met de overgebleven Engelse troepen. Bovendien bevinden er zich in West- en Oost-Vlaanderen te veel formaties om een probleemloze vlucht uit Vlaanderen mogelijk te maken.

18.00 uur
De regering beslist om de ministeries over te brengen naar Sainte-Adresse, nabij Le Havre. De geschiedenis herhaalt zich: in 1914 vestigde de regering zich na de Duitse inval op dezelfde locatie. Koning Leopold verzoekt de ministers Pierlot, Spaak, Denis, Vanderpoorten en De Schrijver in Brugge te blijven. Rond 18u00 vertrekt de Koning met zijn gevolg naar Loppem.

21.00 uur

Het geallieerde oppercommando heeft het kasteel van Vincennes, even ten Oosten van Parijs , verlaten en trekt zich terug naar het zuidwesten. De Belgische verbindingsofficier Luitenant-generaal Emile Galet beslist om zijn missie te beĆ«indigen en keert terug naar ons land. In de avond bereikt de ploeg van Galet Sint-Idesbald en meldt de luitenant-generaal aan Van Overstraeten dat de sfeer op het Franse hoofdkwartier bijzonder pessimistisch is: de rivier de Oise vormt geen hindernis meer voor de Duitse pantsertroepen die ondertussen al doorgestoten zijn tot in het grote woud van Mormal, ten Zuiden van Maubeuge. Het plan om ter hoogte van deze stad een nieuwe verdedigingslijn uit te bouwen is hiermee volledig irrelevant geworden. Verwacht wordt dat de Duitsers nu snel zullen oprukken naar de kust en zo de troepen op Belgisch grondgebied zullen omsingelen. 

Gevangengenomen Britse, Franse en Belgische soldaten nabij Maubeuge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten